Få dage efter Google valgte at annoncere lukningen af Fusion Tables, præsenterede tech-firmaet Google Earth Studio. Et værktøj, der gør det nemmere at lave såkaldte flyovers.
Men et værktøj som forhåbentlig også opdateres inden endelig lancering, for især én funktion savnes.
Google Earth Studio er et værktøj til at lave geografiske animationer og video – eller de såkaldte fly-overs, hvor man “flyver” mellem forskellige geografiske punkter. Det har været muligt i adskillige år at lave den slags med Google Earth, men med Earth Studio bliver det nemmere, og der er langt flere muligheder for at være kreativ.
Derudover fungerer Earth Studio i browseren (kun Chrome indtil videre), så man modsat Earth ikke behøver downloade noget. Det er især rart for os med en skrap it-afdeling.
Værktøjet er ifølge Google gratis at bruge til “nyheder, research, undervisning og nonprofit”. Det er dog pt. kun muligt at prøve Earth Studio, hvis man anmoder om og får adgang.
Google har selv lavet denne ret imponerende animation med værktøjet:
Fire nemme animationer
At lave noget lignende kræver uden tvivl meget træning, men det er nemt at komme i gang med mere simple animation. Værktøjet tilbyder nemlig fra starten to muligheder. Enten kan man starte med et blankt lærred (og jord) eller man kan vælge mellem fire simple animationer:
- Zoom-to: Simpel zoom fra fx. hele Danmark og ned til København
- Orbit: Flyvetur rundt om fx en 3D-bygning
- Point-to-point: Flyvetur mellem to punkter
- Spiral: Zoom, men hvor billeder drejer samtidig
Det er så efterfølgende muligt at justere højden, farten osv. men man kan også bare eksportere projektet.
Ingen videoeksport
Her rammer vi dog Google Earth Studios største problem. I den første version af det browserbaserede værktøj kan man nemlig ikke eksportere videoen som en video. I stedet får man fx 450 frames, som man så kan lave om til en video i et redigeringsprogram. Google foreslår selv Adobe Media Encoder eller Adobe After Effects, men det er et underligt ekstra skridt for at få en video ud, som forhåbentlig ændres ved en kommende opdatering.
Det er også muligt bare at eksportere et enkelt billede fra Google Earth Studio ligesom ved Earth Pro.
Mulighed for fuld kontrol
Hvis man ønsker fuld kontrol, skal man starte med et blankt lærred. Derefter får man en timeline kendt fra videoredigeringsprogrammer, hvor man ved hjælp af såkaldte keyframes kan vælge, hvor videoen skal starte på jordkloden, og hvor man derefter flyver hen. Alt-tasten og scroll på musen er vigtig til at manøvrere rundt på kortet.
Der er desuden en lang række muligheder for at tilpasse animationen fra et sted til det næste, med “easing”, hvor flyveturen bliver mere blød og naturlig og ikke bare har samme fart hele vejen.
Derudover kan man ved hjælp af et Google-kort holde godt styr på sin rute og nemt lave ændringer undervejs.
Den bedste måde at lære Google Earth Studio på er dog, at se de videoer, som Google selv har lavet. Se den første herunder. Alle videoerne er her.
Konklusion
Google Earth Studio ser bedst ud i byer, der har Googles 3D-bygninger, som flere af de større danske byer heldigvis har fået. Derudover oplever jeg nogle små-fejl undervejs, men det er især ærgerligt, at man ikke kan eksportere som en video. Men værktøjet har mange perspektiver, gode funktioner og kører imponerende godt i browseren. Og er langt bedre til fly-overs end Earth Pro, der fortsat ligner noget designet i 90’erne.
Og mon ikke Google også får styr på resten – uden at efterlade Earth Studio i en beta-version i adskillige år, hvilket skete med Fusion Tables.
Hi dendigitalejournalist.dk
We noticed your website dendigitalejournalist.dk is only listed in 12 out of 2500 directories.
This has a severe impact on your online global presence.
You can get listed in all 2500 directories for a once off fee of $99
Come visit us on https://dendigitalejournalist.companyregistar.org/dendigitalejournalist.dk