Skip to main content

Opdateret: De 5 bedste apps til avanceret video-redigering på en iPhone

Computeren i vores lomme er blevet utrolig kraftfuld og med en række nye video-apps de seneste år, er mulighederne for at redigere professionel video på vores smartphones blevet store.

Her er mine bud på de fem bedste video-apps i øjeblikket til iPhone.

Adobes Premiere Pro har sammen med Apples FinalCut i adskillige år været de to bedste videoredigerings-programmer til desktop. Men mens Apple har haft iMovie og senere Apple Clips til deres iPhone, har Adobe spist mobilfolket af med en tæt ved ligegyldig video-app med navnet Adobe Premiere Clip, hvor man kun kunne det helt basale videoredigering.

Men nu har Adobe endelig taget skridtet ind på mobilmarkedet med Adobe Premiere Rush, som klart overgår iMovie i funktionalitet. iMovie er dog langt fra den eneste konkurrent på et marked, der siden begyndelsen af 2017 er blevet befolket med flere meget stærke videoredigerings-apps. Og på det seneste også en dansk en af slagsen.

Herunder lister jeg med de ældste først, hvad jeg ser som de fem bedste apps til professionel videoredigering på en iPhone. (kun én af dem har en udgave til Android):

iMovie

 

Billedresultat for imovie

 

iMovie er gået hen og blevet en ganske udmærket app på Mac-computere med funktioner som flere video- og lydspor, en stor række tekstmuligheder og også green screen. Desværre har Apple ikke valgt at føre de funktioner over til iMovie på deres ellers mest sælgende device: iPhonen.

iMovie til iOS har ikke fået en ordentlig opdatering i over fem år, og fremstår på mange måder som en gammel app. I stedet har Apple valgt at fokusere på Apple Clips, der er god til sociale medier, men ikke kan bruges til så meget andet.

iMovie er dog ikke en dårlig app. Man kan sagtens redigere et fuldt indslag sammen i den, men lige så snart man ønsker at for eksempel placere tekst hen over flere klips, lave en video i kvadratisk eller vertikalt format eller bare ønsker at placere et foto eller grafik i det øverste af de to videospor, så kan iMovie ikke være med. Men den er gratis og vil derfor fortsat blive benyttet flittigt.

Pris: Gratis

 

Lumafusion

 

Billedresultat for lumafusion

Jeg ventede med stor spænding på Lumafusion, da den blev lanceret i begyndelsen af 2017. Og jeg blev ikke skuffet. Endelig kom der en ordentlig rival til iMovie, efter Android i noget tid havde haft Kinemaster.

Med tre lydspor og tre videospor til at lege med både lyd, video, billeder og grafik kunne redigering på en iPhone nu konkurrere med redigering på desktop. Lumafusion er siden blevet opdateret en række gange og har green screen-effekt, avanceret justering med keyframes af billede, lyd og animationer samt brug af de såkaldte LUTs til farvejustering.

Derudover er der selvfølgelig fuld kontrol over tekster, muligheder for at redigere i en række andre formater og endda mulighed for at redigere 360-graders video.

Lumafusion har dog to ulemper, som også er vigtige at nævne. For det første er brugerfladen lidt forvirrende, fordi der er proppet så mange funktioner ind i app’en. Der kunne Lumafusion lære meget af Videoleap, der er langt mere intuitiv at bruge. Derudover bliver det hele lidt for småt på en iPhone. Ofte bruger jeg derfor Airdrop til at sende video-filerne over på min iPad og redigere i Lumafusion der i stedet.

Pt. kan ingen af de andre apps her på listen dog overgå Lumafusion i funktionalitet, som også i 2019 forbedres med op til 12 video-/lydspor og mange andre funktioner i Lumafusion 2.0.

Pris: 169 kr.

Enlight Videoleap

 

Billedresultat for videoleap

Softwarefirmaet Lighttricks, der står bag Videoleap, har spyttet en lang række apps ud de seneste år. Fælles for dem alle er, at de omhandler foto eller video, og at de har en virkelig god og indbydende brugerflade. Når man kommer fra Lumafusion er det lidt en lettelse at åbne Videoleap, hvor alt virker mere simpelt og “playful”. Men dykker man ned i menuer, finder man hurtigt ud af, at Videoleap både kan bruges af amatørerne, men bestemt også har rigeligt med funktioner til de professionelle.

Selv i gratis-versionen  har man adgang til tre video- og lydspor, et hav af tekstmuligheder, keyframing, green screen, farvejustering af billedet og meget mere.

I den fulde version får man desuden et uendeligt antal spor og en masse andet lir. Der er dog en vigtig grund til, at jeg oftest bruger Videoleap til kun de hurtige videoer. Modsat Lumafusion hænger lyd, tekst og grafik nemlig ikke sammen med et videoklip. Det kan meget hurtigt føre til, at fx lyden ikke er i sync med billedet.

Til gengæld bliver app’en ofte opdateret med nye funktioner og har senest fået voice over og muligheden for at flytte video fra det nederste spor til de øverste eller omvendt. Den mulighed har Kinemaster herunder ikke.

Pris: Gratis for en række funktioner – 285 kroner årligt for alle funktioner. 

Kinemaster

 

Billedresultat for kinemaster

Kinemaster og Powerdirector er de to foretrukne videoredigerings-apps til Android, og for mange mobiljournalister var iOS-versionen af Kinemaster derfor ventet med stor længsel. Ikke mindst for de undervisere i mobilvideo, som ofte har et klasseværelse med både iPhones og Android-telefoner blandt de studerende.

De første par versioner til iOS crashede igen og igen, og sammen med prisen, der er en abonnements-model modsat Lumafusions engangsbeløb, valgte jeg hurtigt Kinemaster fra. Jeg har dog undervist i den til Android, og det er bestemt en god app. Kinemaster har længe haft adskillige video- og lydspor, men efter en nylig opdatering er der nu op til ti video-spor på de bedste smartphones og op til otte lydspor. Der kan ingen af konkurrenterne følge med!

Derudover har Kinemaster avanceret lydredigering, masser af tekstmuligheder og en butik, hvor man kan købe alverdens effekter.

Kinemaster fik for nylig redigering i vertikalt og kvadratisk format. Man kan dog ikke ændre format under redigering, hvilket er muligt i både Lumafusion og Videoleap. Og så er der rigtig ærgerligt, at man ikke kan flytte video fra øverste spor til sporene under og omvendt.

Min største anke ved Kinemaster er dog – udover at dækbilleder skal placeres under hovedklippet – at Kinemaster har for meget “lir”. Der er klistermærker med parykker og bowlingkugler, grafik med fly og toge, der kører hen over skærmen, og mulighed for at tegne i hånden på klippene. Som professionel videomand får man næppe brug for de funktioner, og de forstyrrer bare oplevelsen i en app, der ellers gør meget rigtigt.

Pris: Gratis med vandmærke – 45 kroner per måned uden

 

Adobe Premiere Rush

 

Adobe Premiere Rush er blevet lanceret i 2019. Bare navnet Adobe vil få mange til at vælge den frem for de andre, mens prisen dog nok kan få nogle til at tøve.

Det er den dyreste app, men Adobe har dog det trumfkort, at app’en også virker på desktop. Man kan dermed begynde sin redigering på mobilen og fortsætte på desktop med 100 gigabyte cloudplads inkluderet. Desktop-delen betyder dog også, at Adobe nok ikke vil kaste alt for mange funktioner i Rush, da de stadig skal sælge Premiere Pro, der koster 182 kroner om måneden.

Indtil videre savner jeg især ændring af hastighed og eksportering af 4K-video.

Samtidig er det især Youtubere, som Adobe har haft i tanken med deres app og ikke fx mobiljournalister, hvilket deres promoveringsvideoer tydeligt viser.

Med fire video-spor og tre lydspor, masser af flotte tekster, avanceret farvejustering af billedet og et samarbejde med de andre Adobe-programmer, er Adobe Premiere Rush dog selvskrevet på denne liste.  Men som denne video viser, mangler Rush fortsat en del for at nå Lumafusion, der samtidig er billigere. Derudover har jeg lidt for ofte oplevet at Rush crasher. Forhåbentlig bliver der styr på det snart.

Se evt. denne video, der giver en god gennemgang af Rush.

Pris: 79 kroner per måned

Hvilken skal man vælge?

Fem gode apps, men hvilken skal man så vælge? Personligt bruger jeg både Lumafusion og Videoleap, men meget afhænger selvfølgelig af ens behov – og pengepung. Jeg har lavet færdige indslag i iMovie, men efter at have prøvet de andre, vil jeg ikke tilbage. Glæden ved flere video- og lydspor end iMovies to, opvejer for mig, at de andre koster penge.

Men selv uden iMovie er der fortsat fem at vælge imellem. Lumafusion er for de øvede, der vil kunne så meget som muligt. Videoleap er god til de hurtige videoer. Kinemaster er for dem, der vil bruge den samme app på iPhone og Android. Og Adobe Premiere Rush er især god til Youtubere, og for dem, der også gerne vil redigere på desktop.

Så der er ikke noget klart svar. Men det positive er, at konkurrencen er så hård, at alle fem apps er nødt til konstant at udvikle sig og blive bedre, for at kunne tage kampen op.

Ærgerligt nok har Apple tydeligvis ikke de ambitioner for iMovie. Så få pungen op af lommen!

Find mange flere smarte mobilapps i mojo-kassen her på siden.

Fotocollage: Adrienn og Silas Bang

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.